Otvorena izložba Boris Guina : Reflexion

Iznimnu pozornost publike pobudila je izložba Borisa Guine u MUO.

Izložba “Reflexion” u Muzeju za umjetnost i obrt temelji se na novijim radovima Borisa Guine, ali istodobno pruža i svojevrstan retrospektivan uvid u ranije cikluse.

“Guina će se tom izložbom čvrsto pozicionirati na kartu suvremenog hrvatskog slikarstva i umjetnosti”, istaknuo je Miroslav Gašparović, ravnatelj MUO i kustos izložbe pred bojnom nazočnom publikom u prigodi otvorenja. Podsjetio je kako taj umjetnik nije imao pravocrtni put kao ostali pripadnici njegove generacije, umjetnički sazrele osamdesetih i početkom devedesetih, koji obično počinje od zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti, već je na likovnu scenu stigao iz Velike Britanije što, ustvrdio je, objašnjava specifičan izraz koji je stvorio.

“U njegovim se izrazu čak i danas može uočiti da su prve, najupečatljivije slike koje su definirale temelje njegova razvoja gestualni ekspresionizam i enformel, no njegova je snažna autorska osobnost na tim temeljima izgradila osebujan slikarski izraz”, ustvrdio je Miroslav Gašparović. Pojasnio je da izložba ima naziv “Reflexion” jer se radi o nizu, koherentnoj stilskoj cjelini nastaloj u proteklih nekoliko godina, no tim ciklusom Guina prestaje biti komentator svijeta oko sebe i postaje njegov, na osoben način, interpretator.

Boris Guina zahvalio se publici na odazivu, Nikši Niniću na postavu izložbe, Graphic Design Bunchu na grafičkom oblikovanju, a ravnatelju Gašparoviću i djelatnicima MUO suradnji u realizaciji izložbenog projekta.

Izložba Boris Guina: Reflexion ostaje otvorena u Muzeju za umjetnost i obrt do 30.travnja 2017.

Podsjećamo, Boris Guina (Zagreb, 1959.) slikarstvo je diplomirao na The Nordeast London Polytechnic University 1986. godine. U Beču, 1992. i 1993. surađuje s galerijom Serafin, s kojom realizira dvije samostalne izložbe. Po povratku u Zagreb nastavlja izlagati na samostalnim i skupnim izložbama, aktivno surađujući s galerijama Zona i Canvas, a istodobno se bavi i uređenjem interijera. Djela mu se nalaze u fundusima Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, Moderne galerije te mnogim privatnim i javnim zbirkama u Hrvatskoj i inozemstvu. Dobitnik je međunarodne nagrade Premio Lissone (2003.), član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika, a živi i radi u Zagrebu i Baselu.