Izložba Božice Dee Matasić : IN_VERZIJA

Božica Dea Matasić u sklopu ciklusa Suvremeni umjetnici u stalnom postavu

Svoje intervencije u Stalnom postavu Muzeja za umjetnost i obrt izlaže ugledna kiparica BOŽICA DEA MATASIĆ, poznata kao autorica brojnih projekata koji obuhvaćaju različite vidove instalacija, land art intervencija i ambijentalne umjetnosti s naglašenim multimedijalnim elementima. Tema izložbe je vezana za propitivanje konteksta virtualne prezentacije u paralelnom odnosu s izvornim doživljajem muzejske umjetničke zbirke. Autorica metodom simuliranja alternativnog trodimezionalnog prostora, stvara verziju muzejskog postava u kojoj se kroz multipliciranje izdvojenih eksponata mijenja simbolička uloga temeljena upravo na njihovoj materijalnoj prisutnosti koja govori o taktilnom iskustvu umjetničke obrade i afirmanu majstorstva fizičkog oblikovanja. Svojim intervencijama Božica Dea Matasić stvara muzejsku fantazmagoriju koja progovara o trendu multiplikacije koji doprinosi sve radikalnijim promjenama uvjeta i oblika komunikacije, zahvaćajući sve nivoe društvenosti, od serijske proizvodnje i masovne potrošnje do kloniranja. Kroz poigravanje s pojavom masovne virtualizacije koja je prisutna u domeni industrije zabave potrošačke kulture, autorica progovara o otuđenju od tjelesnosti i o drugačijim senzornim očekivanjima potencijalne publike u odnosu na umjetničko stvaralaštvo i njegovu muzejsko-galerijsku prezentaciju, što je aktualna problematika koja uvjetuje današnji odnos publike prema instituciji muzeja.

Božica Dea Matasić (Zagreb, 1970.) diplomirala je na nastavničkom odjelu zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti. Izlaže od 1992. godine i do danas je održala petnaestak samostalnih i više od četrdeset skupnih, mahom žiriranih izložbi u zemlji i inozemstvu.
Od 1998. do 2003. radila je kao voditeljica Galerije SC, a od 2003. do 2007. radila je u Studentskom centru kao urednica Likovnih radionica za studente Sveučilišta u Zagrebu. Od 2006. predaje kiparstvo na Umjetničkoj akademiji u Osijeku.

Dobitnica je više nagrada i priznanja za svoj rad: Nagrade mediteranskog kiparskog simpozija Dubrova, Labin u sklopu XI. trijenala hrvatskog kiparstva (2012.), Nagrade publike na natječaju T-HT u MSU (2011.) i priznanja žirija IX. Trijenala hrvatskog kiparstva (2006.).

Na hrvatskoj likovnoj sceni, Božica Dea Matasić prepoznatljiva je upravo po inventivnom eksperimentiranju s novim, suvremenim materijalima i tehnologijama kroz koje uspješno sintetizira propitivanje konteksta sa zaokupljenošću čistom formom, stvorivši rijedak spoj nasljeđa tradicije modernizma i suvremenih istraživanja. Njene radove prožima temeljno shvaćanje prostora kao prvenstveno medija interakcije i povezivanja ljudi, objekata i koncepata kroz saživljenost promatrača s okolinom.

http://matasic.com/

 

Muzej za umjetnost i obrt