Tragom Orašara Donacija Jureša za MUO

Veliki baletni umjetnik Željko Jureša (Jelko Yuresha) godinama je stvarao kolekciju baletnih kostima, ali i drugog u svezi te izvedbene umjetnosti.

Više od 30.000 posjetitelja Muzeja za umjetnost i obrt vidjelo je nedavno zatvorenu izložbu „Orašar – najljepša božićna bajka“ na kojoj su bili izloženi i kostimi koje su u baletu Orašar nosili Željko Jureša i Belinda Wright. Željko Jureša je ovih dana doputovao iz Züricha i posjetio MUO, ne da bi vrijedan i atraktivan izložbeni materijal preuzeo, nego da bi bio nazočan dopremi novih sastavnica njegove kolekcije kostima, ali i fotografija s potpisima svjetski poznatih plesača, dokumentacije i literature o povijesti baleta, što će činiti cjelinu – Donaciju Jureša.

Arijana Koprčina, autorica i kustosica izložbe „Orašar“, sukladno dogovoru gospodina Jureše i MUO, u najskorije vrijeme preuzet će se i preostali dio donacije temeljene na zamisli o stvaranju kolekcije o baletu i svemu povezanom s ovom izvedbenom umjetnošću.

Podsjećamo, Željko Jureša i Belinda Wright (1929. – 2007.) bili su bračni i plesni par koji je promicao britansku baletnu umjetnost, a publika je na izložbi mogla vidjeti  njihove kostime Princa i Vile šećera, kreacije Željka Jureše,  po prvi put viđene na filmu Stars of Ballet / Belinda Wright and Jelko Yuresha in dances from Nutcracker Suite by Tchaikovsky (1968.) , a potom godinu kasnije na turneji  Srednjom i Južnom Amerikom (Venezuela, Kolumbija, Peru i Čile).