Mali razgovori o izabranim baletnim temama / 15.2. u 19:00

U povodu održavanja izložbe „Orašar – najljepša božićna bajka“ ciklus predavanja u Muzeju za umjetnost i obrt

Zadovoljstvo nam je pozivati Vas na druženje pod nazivom

Mali razgovori o izabranim baletnim temama

Sudjeluju:

MIRNA SPORIŠ, prvakinja baleta zagrebačkog HNK, diplomirana baletna pedagoginja, suradnica na pripremi izložbe i autorica teksta u katalogu izložbe, te
BEATA DEVČIĆ-DOMIĆ, baletna i glazbena umjetnica i
SVETLANA LUKIĆ, baletna pedagoginja i koreografkinja
koje će se održati u srijedu, 15. veljače 2017., u 19 sati u atriju Muzeja za umjetnost i obrt.

Razgovarat će se o razvoju baletne umjetnosti kroz minulo stoljeće pa sve do danas. Beata Devčić-Domić govorit će o svojim baletnim počecima, o nastupu u baletu Ščelkunčik 1940. godine te o načinu rada Margarete Froman, čuvene preporoditeljice zagrebačkog baleta, ruske primabalerine, koreografkinje i voditeljice Baleta HNK.

Plesni uvod razgovorima bit će dva plesa iz 2. čina baleta Orašar, koje će izvesti polaznice Baletnog studija Jastrebarsko. Godine 2014. voditeljica studija i bivša solistica zagrebačkog HNK Svetlana Lukić, postavila je skraćenu verziju Orašara u Jastrebarskom. Svetlana Lukić i polaznici njenog studija, koji djeluje duže od petnaest godina, dobitnici su velikog broja nagrada i priznanja za rad na području amaterskog bavljenja klasičnim baletom. Njihovu izvedbu Orašara (2014.) je Hrvatski sabor kulture proglasio najboljom u Zagrebačkoj županiji u 2015. godini, a Baletni studio Jastrebarsko pohvaljen je i za afirmaciju baletne umjetnosti u kontekstu kazališnog amaterizma.