Kreativne radionice u Muzeju za umjetnost i obrt

Pedagoški odjel MUO uz svaku izložbu kao i uz Stalni postav, priređuje tematski vezane kreativne radionice. Radionice se održavaju za najavljene grupe, djecu iz vrtića, osnovnih i srednjih škola, studente, osobe treće dobi, osobe s invaliditetom, turiste te za građanstvo. Kreativnom radu u radionici uvijek prethodi zanimljivo i edukativno promišljeno vodstvo po izložbi prilagođeno uzrastu posjetitelja. Na kraju svakog ciklusa radionica, na posebno veselje polaznika, Pedagoški odjel organizira i izložbu radova sa svečanim otvorenjem.

Orašar – najljepša božićna bajka

Uz ovu jedinstvenu izložbu o najslavnijem baletu na svijetu organiziran je bogat popratni program. Brojne radionice, vodstva, predavanja, dječja modna revija, dolazak sv. Nikole, Igraonica, Kuća lutaka…

Pedagoški odjel organizirao je vodstva i radionice za grupne i individualne posjetitelje. Kroz izložbu i radionice prošlo je više od 200 grupa, s ukupno oko 4.500 posjetitelja. Na radionicama za građanstvo, subotama i tijekom praznika, sudjelovalo je 200-tinjak posjetitelja.

Na vodstvima smo se divili čarobnim kostimima i bajkovitim skicama za scenografije. Posebno nas je zaokupilo mnoštvo izloženih lutaka orašara. Uživali smo u scenografskom postavu izložbe koji nam je stvorio dojam da se krećemo po pozornici te i sami sudjelujemo u bajci. Popričali smo o tome tko sve sudjeluje u realizaciji jednog baleta: balerine, baletani, koreograf, kostimograf, scenograf, ali i skladatelj, orkestar, dirigent… Naučili smo ponešto o povijesti baleta Ščelkunčik – kako u svijetu, tako i na daskama HNK. Osvijestili smo i činjenicu da je važan dio baleta priča, pa smo ispričali bajku koja je poslužila kao predložak za libreto Orašara. Nakon čarobne izložbe, preobrazili smo se u kostimografe i scenografe! Na radionicama smo u različitim tehnikama izrađivali orašare, balerine i baletane pri čemu smo osmišljali kostime baš za određene likove iz baleta (Klara, Orašar, Princ, čarobnjak Drosselmeyer, vojnici, miševi, pahuljice, Šećerna vila, Španjolska čokolada, Arapska kava, Ples lizalica, Valcer cvijeća…). Nadalje, izrađivali smo dijelove dviju slika za scenografije: Snježnu šumu iz I. čina, reduciranu na obrise drveća i grana pod snijegom izvedene bijelom kredom na crnom papiru, te raskošno Šećerno kraljevstvo iz II. čina, izvedeno prikladno kremastim pastelama i plastelinom. Polaznici koji su bili u mogućnosti doći u nekoliko navrata, u tehnici kaširanja izradili su oglavlja – maske za miševe. Nastalo je i nekoliko Kraljeva miševa: jednoglavih, troglavih i jedan s čak sedam kruna, prema originalnoj bajci Orašar i Kralj miševa E.T.A. Hoffmanna. Djevojčice, ali ništa manje i mame i bake, posebno je razveselila izrada tijara, kruna i ukosnica od žice i staklenih perlica.

Četiri nedjelje ugostili smo Udrugu Praktikum koja je organizirala dvije likovne, glazbenu i dramsku radionicu, pod vodstvom različitih umjetnika.

Za posjetitelje koji dolaze u vrijeme kada se ne održavaju radionice, pripremili smo Igraonicu – jednu dvoranu u sklopu izložbenog prostora rezervirali smo za odmor, igranje i kreativnost. Tu maleni i veliki posjetitelji mogu predahnuti, crtati, bojati, čitati knjige i slikovnice, igrati društvene i video igre, a sve na čarobnu temu Orašara.

U subotu 21. siječnja održali smo svečano otvorenje izložbe radova s kreativnih radionica – Orašar dječjim rukama. Na otvorenje najveselije izložbe u MUO došlo je jako puno malenih autora s pratnjom, a tijekom Noći muzeja izložbu je vidjelo više od 8.000 posjetitelja, koji su se, bez iznimke, divili i veselili! Izložba ostaje otvorena do 26. veljače, kao i „prava“ izložba Orašar.

Voditeljica Pedagoškog odjela je Malina Zuccon Martić, autorica radionica i izložbe je Iva Meštrović, a u realizaciji su sudjelovali Andrea Birač, Bartol Fabijanić, Martina Gavran, Marko Filip Pavković, Ana-Marija Salopek.

Informacije o vodstvima i radionicama pratite na mrežnim stranicama MUO.