Otvorenje izložbe DAVID BOWIE by BRIAN RAŠIĆ i okrugli stol

Bio je to društveni događaj koji je okupio više od 1.500 posjetitelja MUO

U prigodi otvorenja izložbe DAVID BOWIE by BRIAN RAŠIĆ u Muzeju za umjetnost i obrt, realizirane u produkciji festivala Rovinj Photodays, brojnim nazočnima su se obratili ravnatelj MUO Miroslav Gašparović, kustosica izložbe Jolanda Todorović, novinar, glazbeni urednik i producent Veljko Despot, autor fotografija Brian Rašić, te Nj. E. g. Andrew Stuart Dalgleish, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik u Veleposlanstvu Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske u Republici Hrvatskoj, koji je izložbu i proglasio otvorenom.

Branislav Brian Rašić beogradski je fotograf koji već tridesetak godina živi u Londonu, svojoj bazi za brojne koncerte, turneje i događanja svjetskih glazbenih zvijezda, među kojima su i Rolling Stones kojima je svojedobno bio osobni fotograf. ‘U Zagrebu je izložena trećina fotografija za koje smatram da mogu predstavljati moju suradnju s Bowiejem, a one su ujedno i sekvence iz mog života’, rekao je Rašić na otvorenju izložbe koja donosi njegove radove nastale od 1983. do 2006. Istakao je kako je nedavnim koncertom na Bowiejev rođendan u londonskoj Brixton Academy, na kojemu je bio službeni fotograf, zaokružio svoju priču s tim umjetnikom.

Otvorenje Rašićeve izložbe bilo je društveni događaj u prvom redu zbog nazočnosti brojnih njegovih kolega fotografa, urednika u novinama i glazbenih producenta (i ne samo iz Zagreba) s kojima je desetljećima surađivao, a rijetko bio u prigodi družiti se srdačno i opušteno, istodobno kao autor izložbe koja pobuđuje iznimnu pozornost.

Podsjetimo, do 5.ožujka u MUO će biti izloženo četrdesetak odabranih fotografija iz bogatog opusa fotografa koji je više od dvadeset godina blisko surađivao s velikim glazbenikom Davidom Bowiem.

2/2/2017

Okrugli stol DAVID BOWIE by BRIAN RAŠIĆ

Sudionici i publika zadržali su se puni sat u zanimljivoj raspravi.

Miroslav Gašparović, ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt predstavio je publici i novinarima fotografa Briana Rašića, rock kritičara i pulicistu Aleksandra Dragaša te glazbenika i producenta Sinišu Škaricu, sudionike Okruglog stola organiziranog u povodu održavanja izložbe DAVID BOWIE by BRIAN RAŠIĆ koja ostaje otvorena do 5.ožujka 2017.

Aleksandar  Dragaš pobudio je pozornost nazočnih promišljanjem ne samo o Bowieju nego i o ostalim velikanima koji su nas prošle godine zauvijek napustili te o tome zašto popularna glazba 21. stoljeća do sada nije dala takve velikane (s izuzetkom Jacka Whitea i eventualno nekolicine drugih).

Siniša Škarica je naglasio Bowiev značaj protežnošću njegovih glazbenih dosega, koje su otkrivale različite generacije poklonika rocka; novije otkrivajući njegova ranija ostvarenja, starije usvajajući njegove mjene i i inovacije.

Brian Rašić podijelio je sa sugovornicima i publikom sjećanja na brojne isječke, slučajnosti iz svakodnevice fotografa, koje omogućuju da se postupno stvori mozaik koji obilježuje kontinuitet suradnje sa zvijezdama rock scene, dakako, polazeći od primjera njegove dugogodišnje suradnje s Davidom Bowiem.

3/2/2017