Noć muzeja 2017. u MUO

Atraktivan program pobudio je pozornost 8.327 posjetitelja

Muzej za umjetnost i obrt u Noći muzeja 2017., u petak 27.siječnja od 18 sati do 01 sat poslije ponoći, besplatno je razgledalo 8.327 posjetitelja. Tema ovogodišnje Noći muzeja bila je Glazba i glazbeni velikani i njihov utjecaj na društvo. Za sve sastavnice programa upućivane su samo riječi pohvale.

Dobru glazbu u Stalnom postavu MUO, u 20 sati koncert na galeriji prvog (P. I. Tchaikovsky: Gudački kvartet br. 1 u D-duru, op. 11) i koncert u 22 sata na galeriji drugog kata (L. van Beethoven: Gudački kvartet br. 4 u c-molu, op. 18) izvodio je Kvartet a piacere studenta Muzičke akademija Sveučilišta u Zagrebu (Romana Šimbera studentica u klasi Monike Leskovar – violončelo, Ivan Graziani – violina, Vanda Dabac – violina i  Marta Balenović – viola). Dakako, glazba Čajkovskog sastavnica je izložbe ORAŠAR – najljepša božićna bajka, a publika nije propustila razgledati i izložbe Matko Vekić: ORIJENTAlizaCIJA, Božica Dea Matasić: IN_VERZIJA / u sklopu ciklusa izložbi Suvremeni umjetnici u Stalnom postavu MUO, Izložbu iz radova kreativnih radionica uz izložbu Orašar te Stalni postav – izložbu o umjetnosti i obrtu u Hrvatskoj od gotike do danas.

U Muzejskom dućanu MUO najtraženiji su bili suveniri kojima je popraćena izložba Orašar i reprezentativan odabir predmeta koje su oblikovali likovni umjetnici i dizajneri – nakit, vaze, tanjuri, monografije i katalozi te plakati. Katalozi i publikacije u izdanju MUO bilo je moguće kupiti uz prigodan popust od 50 do 70 posto.

Svečanost otvorenje dvanaeste  Noć muzeja, u organizaciji Hrvatskog muzejskog društva, održana je u  palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu. Nakon prigodnog glazbenog programa (Orest Shourgot, violina King; Domagoj Gušćić, klavir), uslijedio je pozdravni govor akademika Zvonka Kusića, predsjednika HAZU te obraćanje organizatora i uzvanika: predsjednice Hrvatskog muzejskog društva Vlaste Krklec, voditeljica Noći muzeja Dubravke Osrečki Jakelić i Vesne Jurić Bulatović, osobnog izaslanika gradonačelnika grada Zagreba i pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Ivice Lovrića, predsjednika Gradske skupštine Grada Zagreba Andrije Mikulića, osobne izaslanice Predsjednice RH i savjetnice za društvene djelatnosti i mlade Renate Margaretić Urlić, a Noć muzeja 2017. proglasila je otvorenom Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture RH.

Naglašen je uspjeh Noći muzeja, iz godine u godinu, obilježen kontinuiranim porastom interesa publike.  Proteklih godina hrvatske je muzeje tijekom manifestacije Noći muzeja posjetilo više od dva milijuna posjetitelja, a tijekom Noći muzeja 2016. bilo je 314.000 posjetitelja koji su razgledali 216 muzeja i drugih ustanova.