Izložba ORAŠAR dječjim rukama

Uz izložbu Orašar – najljepša božićna bajka organiziran je bogat popratni program.

Brojne radionice, vodstva, predavanja, modna revija, dolazak sv. Nikole, Igraonica s video igrom Orašar i Memoryjem Orašar, Kuća lutaka…

Pedagoški odjel MUO održao je mnoštvo raznovrsnih radionica za sve uzraste, a nedjeljom smo ugostili likovne, glazbene i dramske radionice Udruge Praktikum.

Pedagoški odjel

Pedagoški odjel MUO organizirao je vodstva i radionice za grupne i individualne posjetitelje. Kroz izložbu i radionice prošlo je gotovo 200 grupa, s ukupno oko 4.000 posjetitelja. Na radionicama za građanstvo, subotama i tijekom praznika, sudjelovalo je 200-tinjak posjetitelja.

Na vodstvima smo se divili čarobnim kostimima i bajkovitim skicama za scenografije. Posebno nas je zaokupilo mnoštvo izloženih lutaka orašara. Uživali smo u scenografskom postavu izložbe koji nam je stvorio dojam da se krećemo po pozornici te i sami sudjelujemo u bajci. Popričali smo o tome tko sve sudjeluje u realizaciji jednog baleta: balerine, baletani, koreograf, kostimograf, scenograf, ali i skladatelj, orkestar, dirigent… Naučili smo ponešto o povijesti baleta Ščelkunčik – kako u svijetu, tako i na daskama HNK. Osvijestili smo i činjenicu da je važan dio baleta priča, pa smo ispričali bajku koja je poslužila kao predložak za libreto Orašara. Nakon čarobne izložbe, preobrazili smo se u kostimografe i scenografe! Na radionicama smo u različitim tehnikama izrađivali orašare, balerine i baletane pri čemu smo osmišljali kostime baš za određene likove iz baleta (Klara, Orašar, Princ, čarobnjak Drosselmeyer, vojnici, miševi, pahuljice, Šećerna vila, Španjolska čokolada, Arapska kava, Ples lizalica, Orijentalni ples, Valcer cvijeća…). Nadalje, izrađivali smo dijelove dviju slika za scenografije: Snježnu šumu iz I. čina, reduciranu na obrise drveća i grana pod snijegom izvedene bijelom kredom te raskošno Šećerno kraljevstvo iz II. čina, izvedeno prikladno kremastim pastelama i plastelinom. Polaznici koji su bili u mogućnosti doći u nekoliko navrata, u tehnici kaširanja izradili su oglavlja – maske za miševe. Nastalo je i nekoliko Kraljeva miševa: jednoglavih, troglavih i jedan s čak sedam kruna, prema originalnoj bajci Orašar i Kralj miševa E.T.A. Hoffmanna. Djevojčice, ali ništa manje i mame i bake, posebno je razveselila izrada tijara, kruna i ukosnica od žice i staklenih perlica.

Voditeljica Pedagoškog odjela: Malina Zuccon Martić

Autorica i voditeljica radionica: Iva Meštrović

Realizacija vodstava i radionica: Iva Meštrović; vježbenici Andrea Birač, Bartol Fabijanić, Martina Gavran, Marko Filip Pavković, Ana-Marija Salopek; vanjski vodiči Josipa Beljo, Paola Brodej, Ivana Čvek, Jozefina Ćurković, Tea Kantoci, Zrnka Res, Pia Sopta i Krisja Štulić

Koncepcija izložbe: Iva Meštrović i Adriana Prlić

Likovni postav: Andrea Birač, Bartol Fabijanić, Martina Gavran, Iva Meštrović, Marko Filip Pavković, Ana-Marija Salopek

Tehnički postav: Katarina Bence, Robert Brdarić, Zoran Čulibrk, Branko Dujić, Luka Kovačević, Ivo Lovrić, Velimir Matijašić, Marijan Muhić, Davor Valdec

Tehnička pomoć: Brigitte Čorak, Ljubica Gregurić, Suzana Krhen, Martina Kučiš, Blaženka Ljubić, Ljiljana Maršanić, Vesna Muhić, Ana Stepić

Udruga Praktikum

Izložili smo radove polaznika dviju likovnih kreativnih radionica koje je organizirala Udruga Praktikum za djecu osnovnoškolce u sklopu popratnog programa izložbe Orašar u MUO pod Lidl-ovim pokroviteljstvom. Osim likovnih, održane su i glazbena radionica pod vodstvom jazz umjetnice Melite Lovričević na kojoj su polaznici osvještavali i izražavali impresije na najpoznatije melodije Orašara kroz vokalne i glazbene elemente, te dramsko-lutkarska radionica pod vodstvom glumaca Kristijana Ugrine i Davora Kovača koji su s polaznicima od raznih predmeta i tkanina kreirali likove iz Orašara te kroz dramske vježbe pripremili kraći igrokaz. Radionice su se održavale nedjeljom tijekom prosinca 2016. i siječnja 2017.

Reljef na temu likova iz bajke o Orašaru je radionica na kojoj su polaznici, nakon razgledavanja ove čarobne izložbe, u vlastitoj interpretaciji od recikliranih materijala izrađivali likove iz bajke Orašar i Kralj miševa koji su ih se najviše dojmili.

Umjetničko-pedagoško vodstvo: Patricio Alejandro Aguero Marino i Melita Omeragić

Konstrukcija lutka, radionica predvođena kiparima, imala je tendenciju rasta u prostoru. Polaznici su nakon obilaska izložbe crtežima iskazali svoje impresije o lutku Orašaru te su u drugoj fazi krenuli u entuzijastičnu gradnju trodimenzionalne konstrukcije lutka!

Umjetničko-pedagoško vodstvo: Ivan Fijolić i Melita Omeragić

Izložba će biti otvorena do 29. siječnja 2017.