David Bowie by Brian Rašić

2.2. – 5.3.2017.

Ove veljače MUO postavlja izložbu fotografija neprežaljenog glazbenog genija i umjetničkog kameleona, Davida Bowiea, iz objektiva Briana Rašića u produkciji Festivala Rovinj Photodays.

Neposredno nakon smrti  glazbene legende Davida Bowiea danima su Brianu Rašiću u Londonu zvonili telefoni s izrazom sućuti  mnogobrojnih  štovatelja Bowieva lika i djela. Svakodnevno  svjetski mediji  objavljuju Brianove fotografije a  vizualizacija audio zapisa dostiže vrhunac.

Ova je izložba multimedijalna priča o Davidu Bowieu kroz objektiv majstora fotografije, obožavatelja rock’n’rolla , čovjeka  koji  se kamerom družio s Davidom Bowiem više od dva desetljeća, točnije od 1983 do 2005 godine. Predstvlja jedinstveni pogled u svijet nezamljenjivog umjetnika koji je objavio dvadeset i pet solo albuma, devet live albuma, 46 kompilacijskih albuma, pet EP-ja, tri soundtracka, 13 video albuma, 51 spotova i čak 111 singlova i čija popularnost s novim generacijama nimalo ne jenjava.

Uloga fotografa u vizualnoj komunikaciji  s jednim od najvećih svjetskih glazbenih performera ima snažan potencijal u  razotkrivanju enigme vrlo komplekne osobnosti zvane David Bowie.

Brian Rašić

Ako bi postojao termin ‘muzički fotograf’ Brian  bi svakako bio prototip istog. Već više od tri desetljeća živi i radi u Londonu, ali i širom svijeta.

Osim epiteta na koje je ponosan, a to je prije svega osobni fotograf najvece r’n’r grupe na svijetu The Rolling Stones, Brian voli reći da je ‘foto objektivan’ tj da surađuje s muzičarima najrazličitijih žanrova. U arhivi posjeduje fotografije koje u mnogome predstavljaju ‘malu povijest muzike’. Od Muddy Wattersa i Chuck Berryja, utemeljivača r’n’r, preko manje vise svih vodećih bendova popularne muzike kao i solo izvođača, pa sve do Franka Sinatre. Od Dolly Parton u countryju, Metallice u heavy metalu ili Robbiea Williamsa u popu, od Blondie i Kate Bush pa do Beyonce, Rihanne i Miley Cyrus. Rod Stewart ili Bruce Springsteen, Muse ili Coldplay – sve je Brian imao ispred svog objektiva – bilo da su legende ili tek mladi noviji izvođači.

Fotografira koncerte Rolling Stonesa od ranih 80’ih godina. David Bowie osobno ga je angažirao za svoje posljednje nastupe, a David Gilmour (Pink Floyd) za promociju i koncerte albuma “On The Island”.

Otvorenje izložbe je 2. veljače 2017.

Produkcija izložbe: Rovinj Photodays 2016.

2 Comments Add yours

  1. Tanja Caric napisao:

    Do kada će trajati izložba ?

    1. muo napisao:

      Izložba će biti otvorena do 5.3. Veselimo se vašem dolasku.

Odgovori