Arhitektura i performans u izboru za najljepšu knjigu svijeta

Knjiga Arhitektura i performans / Grafike iz Kabineta Luja XIV. u fundusu MUO, tiskana uz istoimenu izložbu, predstavljat će Hrvatsku u Lepzigu i u Frankfurtu u izboru za najljepšu knjigu svijeta.

Dr.sc. Anđelka Galić, muzejska savjetnica, autorica je knjige Arhitektura i performans / Grafike iz Kabineta Luja XIV. u fundusu MUO, kao i izložbe održane u Muzeju za umjetnost i obrt 2015. godine, a grafički ju je oblikovao dizajner Ranko Novak, profesor na ljubljanskoj Akademiji za likovnu umjetnost i oblikovanje.

Arhitektura i performans je Hrvatska lijepa knjiga budući da je na istoimenom natječaju, u konkurenciji  od 135 prijavljenih  naslova, uvrštena u skupinu od 17 knjiga koje će Hrvatsku zastupati na sajmovima knjiga u Leipzigu i Frankfurtu. Nacionalni natječaj tradicionalno raspisuje Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, a odabrane knjige uvrštavaju se na međunarodni natječaj Best Book Design from all over the World, koji će se održati za vrijeme trajanja Sajma knjiga u Leipzigu, te za izložbu Book Art International, koja se organizira za trajanja Sajma knjiga u Frankfurtu.

Članovi ovogodišnjeg ocjenjivačkog suda bili su akademik Josip Bratulić, akademik Tonko Maroević, akademski grafičar Luka Gusić, akademski slikar – grafičar Danijel Srdarev te viša kustosica Maja Karić. Odabrane knjige nakon sajmova u Leipzigu i Frankfurtu postaju dio fonda German Musem of Books and Writing, koji je dio Njemačke nacionalne knjižnice (Die Deutsche Bibliothek). Odabir je komentirao akademik Tonko Maroević:

  • Iz vrlo velike ovogodišnje ponude odabrali smo po nekoliko karakterističnih ostvarenja, nastojeći predstaviti najbolja rješenja u različitim žanrovskim područjima (oprema romana, monografije, dječje knjige, pjesniče zbirke itd.). Preferirali smo, dakako, pročišćen i lapidaran izraz, usklađenost likovnih znakova i tekstualnih povoda, prikladnost tipografskih izbora i cjelovitost grafičkog rješenja (korica i impaginacije), a nismo se obazirali na izvanjske efektnosti i pretenzije reprezentativnosti nekih ponuđenih solucija.

Uz publikaciju Arhitektura i performans, u izdanju MUO, za najljepšu knjigu na svijetu u Lepzigu i Frankfurtu natjecat će se knjige koje su objavili hrvatski izdavači: UPI2M PLUS d.o.o. / Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu / Studij dizajna, Institut Vlado Gotovac, Mozaik knjiga d.o.o., Fraktura, Školska knjiga d.d., Profil, Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske, MeandarMedia, Alfa d.d., Naklada Semafora d.o.o., Histria Croatica c.a.s.h. Pula i FOMA.