Komemoracija za Zlatu Radej

Komemorativni skup u MUO održan je 22. studenoga 2016.

Komemorativni skup u povodu preminuća ugledne keramičarke Zlate Radej održan je u Muzeju za umjetnost i obrt, u prostoru Hrvatskog kulturnog kluba, u utorak 22. studenoga 2016.

Nazočnima su se obratili prof. Miroslav Gašparović, muzejski savjetnik, ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt, dr. sc. Marina Bagarić, muzejska savjetnica, voditeljica zbirke keramike MUO te keramičarke gospođa Ljerka Njerš i gospođa Dora Pezić Mijatović.

Miroslav Gašparović, ravnatelj MUO istakao je da su svi kolega i suradnici Zlatu Radej, veliku umjetnicu, dragu i vedru osobu, uvijek sa zadovoljstvom susretali i s njom se družili, a keramika je bila njena vokacija, njezin život. MUO je uspio prikupiti i otkupiti vrijedne segmente njezina stvaralaštva i ustanovi je bila čast i dužnost pozvati poštovatelje Zlate Radej da se umjetnici posvete trenuci sjećanja.

Marina Bagarić, voditeljica zbirke keramike MUO podsjetila je da muzej prati stvaralaštvo Zlate Radej od samih početaka, od 1954. godine, kad je na skupnoj izložbi sudjelovala uz Stellu Skopal i Blanku Dužanec, svoje profesorice iz Škole primijenjenih umjetnosti. Stanko Staničić, tada voditelj zbirke keramike MUO, 1995. godine organizirao je retrospektivnu izložbu Zlate Radej. Umjetnica se bavila i dizajnerskom djelatnošću (keramički servisi, vaze, svijećnjaci ) i smatra se da MUO posjeduje najcjelovitiju zbirku radova Zlate Radej, a izlagat će ih i u budućim prigodama.

Keramičarka Dora Pezić Mijatović naglasila je iznimnu tehniku kojom je Zlata Radej gradila forme, keramičarka Ljerka Njerš značajan dio opusa Zlate Radej u Trogiru, mjestu inspiracije i gotovo pa obiteljskom boravištu, a obje njenu iznimnu vedrinu i pozornost koju je posvećivala mlađim kolegama.

Zlata Radej rođena je u Zagrebu, 19. prosinca 1922. godine, a preminula je u 93. godini.

Vizual: Anđeo čuvar, Zlata Radej, 1959., crvena glina, MUO 50286

 

 

22/11/2016