Promoviran Zbornik Klasicizam u Hrvatskoj

Institut za povijest umjetnosti  organizirao je predstavljanje zbornika koji je rezultat znanstvenog skupa također održanog u MUO.

Institut za povijest umjetnosti promovirao je 15. studenoga 2016. u Muzeju za umjetnost i obrt Zbornik radova Znanstvenog skupa Klasicizam u Hrvatskoj.

Miroslav Gašparović, ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt istakao je tradicionalnu suradnju sa Institutom za povijest umjetnosti i Društvom povjesničara umjetnosti Hrvatske, koji su 2014. godine suorganizirali znanstveni skup rezultat kojeg je i Zbornik Klasicizam u Hrvatskoj.

Milan Pelc, ravnatelj Instituta za povijest umjetnosti  naglasio je značaj Zbornika kao polazišta za daljnja istraživanja o klasicizmu, te izrazio nadu da će MUO biti i mjesto na kojem će biti organizirana izložba Klasicizam u Hrvatskoj.

Irena Kraševac, urednica Zbornika podsjetila je na intenzivniju pozornost koju stručnjaci za povijest umjetnosti posvećuju klasicizmu, na činjenicu da su na tu temu dosad održana tri znanstvena skupa. Zahvalila je svim suradnicima koji su bili angažirani na izradi Zbornika te DZN studiju na grafičkom oblikovanju.

Promotori  Zbornika Klasicizam u Hrvatskoj bili su Sanja Cvetnić i Marko Špikić.

Sanja Cvetnić, recenzentica Zbornika sažeto je i precizno prikazala znanstvene radove koje su objavili Irena Kraševac, Milan Pelc, Anđelka Galić, Andrej Žmegač, Dubravka Botica, Dragan Damjanović, Joško Zaninović / Antonia Tomić, Viki Jakša Borić, Petar Puhmajer / Krasanka Majer Jurišić, Silvija Lučevnjak, Zlatko Uzelac, Miona Muštra, Iva Raič Stojanović, Ratko Vučetić, Snješka Knežević, Antonia Došen, Mirjana Repanić-Braun, Fani Celio Cega / Ana Šverko / Giuseppe Sava, Vlasta Zajec, Maja Žvorc i Arijana Koprčina.

Marko Špikić, sudionik Znanstvenog skupa Klasicizam u Hrvatskoj, tragom za Zbornik recenzentskog priloga Daniela Premerla, zaključuje da je riječ o jednom od najvažnijih ovogodišnjih događaja na području izdavaštva s područja povijesti umjetnosti. Smatra da je veoma značajno što se pitanja o razdoblju i pojmu klasicizma razmatraju i u sklopu podsjećanja na radove stručnjake koji su djelovali u doba dok nisu održavani znanstveni skupovi na temu klasicima u Hrvatskoj, dok nije bilo govora „o klasicizmu s obje strane Velebita“.

Zbornik je tiskan na 416 stranica, u njemu je objavljeno 245 ilustracija, 21 članak, bibliografija i kazalo, a objavljen je uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske.

 

15/11/2016