Otvorenje izložbe Rovinj Photodays 2016

U prigodi otvorenja izložaba fotografija „Finalisti i pobjednici natječaja Rovinj Photodays 2016“ i „Rodrigo Illescas: Are You Thare, fotografski portreti” u Muzeju za umjetnost i obrt (27. listopada) nazočni su bili likovni umjetnici, profesionalni fotografi, grafički dizajneri i brojni ljubitelji fotografije.

U ime Miroslava Gašparovića, ravnatelja MUO, nazočnima se obratila Dubravka Osrečki Jakelić, muzejska savjetnica, voditeljica Zbirke novije fotografije MUO i podsjetila kako je Rovinj Photodays već devet godina aktivno prisutan na hrvatskoj fotografskoj sceni te da Muzej za umjetnost i obrt u tom projektu sudjeluje na više razina. Naglasila je: “U vremenima kada je muzejima od osnivača teško osigurati sredstva velika je vrijednost što radovi finalista ulaze u naš fundus koji se, zahvaljujući toj suradnji, posljednjih godina obogatio s više stotina djela recentnog fotografskog stvaralaštva”.

Denis Redić, direktor festivala Rovinj Photodays smatra bitnim što se ta manifestacija, na tragu promocije kulturnog turizma, uspjela povezati kao priznat kulturni događaj s institucijom poput Muzeja za umjetnost i obrt: “Struci i fotografima daje se dignitet time što se radovi čuvaju u muzeju, a drago mi je što na ovaj način možemo promovirati i naš koncept prezentacije i vrednovanja fotografije”.

Iva Prosoli, koja je uz Dunju Nekić kustosica izložbe, kao jedno od prepoznatljivih obilježja festivala istaknula je otvorenost prema svima, profesionalnim fotografima, umjetnicima koji se bave fotografijom, foto-amaterima i ljubiteljima fotografije koji se prijave na natječaj, što je rezultiralo izložbom finalista raznolikih područja interesa, pristupa i poetika. Argentinski fotograf Rodrigo Illescas predstavio se u Zagrebu proširenom serijom fotografija “Are You There?” za koju je prošle godine osvojio Grand Prix. U toj seriji umjetnik prikazuje ljude noću, kroz otvorene prozore njihovih domova. Kustosica Dunja Nekić te radove opisuje kao “kazališnu predstavu koja govori o osamljenosti pojedinca u suvremenom društvu u kojoj u biti promatramo sami sebe”.

Izložbe ostaju otvorene u MUO mogu do 13. Studenog 2016.

 

 

27/10/2016