Rovinj Photodays 2016

Izložba radova dvadeset finalista i pobjednika natječaja Rovinj Photodays 2016 bila je središnja točka događanja na fotografskom festivalu održanom 6. i 7. svibnja u Rovinju. Postav izložbe u Zagrebu publika će moći razgledati u Muzeju za umjetnost i obrt od 27. listopada do 13. studenoga 2016., a kao rezultat tradicionalne suradnje festivala Photodays i MUO, izloženi radovi postaju sastavnica muzejskog fundusa, dio Zbirke novije fotografije. Bit će izloženi u dvoranama u prizemlju, a u galeriji na drugom katu bit će postavljena samostalna izložba argentinskog fotografa Rodriga Illescasa, dobitnika Velike nagrade Rovinj Photodays 2015.

Među finalistima ovogodišnjeg međunarodnog fotografskog natječaja Rovinj Photodays osam je hrvatskih autora. Čak troje njih osvojilo je prva mjesta: Davor Konjikušić u kategoriji Umjetnički koncept, Marina Ćorić u kategoriji Akt/Tijelo i Robert Gojević u kategoriji Portret. U istoj kategoriji na drugom mjestu nalazi se Zvonimir Tanocki i Marin Mešter na trećoj poziciji. U kategoriji Arhitektura drugo mjesto osvojila je Mirna Pavlović, dok se na treće mjesto plasirao Luka Dubroja. Glorija Lizde osvojila je drugu poziciju u kategoriji Akt/Tijelo. Njihovi radovi odabrani su među 8500 fotografija kandidata iz cijeloga svijeta. Među finalistima četiri su autora iz Srbije, po 2 iz Slovenije, Italije i Rusije, te po jedan autor iz Španjolske i Litve.
Na ovogodišnji je natječaj do 31. siječnja, pristiglo više od 8500 fotografija. Radove je prijavilo oko 600 autora iz 35 država, a kako je i očekivano, brojem prijava prednjačili su fotografi iz regije. Žiriranje se odvijalo u dva kruga. Nacionalni selektori i Savjetodavni odbor festivala preuzeli su sve radove i suzili izbor glavnim selektorima Mindaugasu Kavaliauskasu i Kristini Juraitѐ koji su odabrali po tri finalista u svakoj kategoriji.

[show_more more=”… prikaži više …” less=”prikaži manje” color=”#0066CC”]

Prema njihovim riječima: “Pregledavanje prethodno odabranih radova omogućilo nam je da otkrijemo demokratičnost Rovinj Photo Days-a koja se reflektira u raznovrsnosti radova – od sudjelovanja entuzijasta do potvrđenih autoriteta u fotografskoj struci, od digitalnog mainstreama do povijesnih tehnika, od ispitivanja formalnih elemenata slike do socijalnih istraživanja, od insceniranih bajki do dramatičnih priča prikazanih u reportaži, od mediteranske strasti za prirodom do razočaranja u političku scenu.”

Postav potpisuju kustosice izložbe Iva Prosoli i Dunja Nekić koje ističu :
„Ovogodišnje izdanje festivala Rovinj Photo Days pokazalo je veliki odaziv fotografa iz Hrvatske, čitave regije, ali i cijelog svijeta. Činjenica je to, koja govori o sve većoj popularnosti festivala kako na domaćoj tako i na međunarodnoj sceni. I dalje je glavna odlika natječaja otvorenost prema širokoj fotografskoj zajednici, od profesionalaca, umjetnika koji koriste fotografiju, studenata umjetničkih akademija do amatera i hobista. Takav pristup rezultirao je izložbom finalista raznolikih područja interesa, pristupa i poetika. „
Glavni selektor Mindaugas Kavaliauskas je Grand Prix festivala uručio Slovencu Maticu Zormanu, profesionalnom tridesetogodišnjem fotoreporteru iz Kranja, pobjedniku u kategoriji Dokumentarna fotografija. Da autorov koncept pod nazivom „The Balkan Route“ doista nikoga ne ostavlja ravnodušnim svjedoče i mnoge međunarodne nagrade novijeg datuma. Osvajanje Velike nagrade Zormanu donosi samostalnu izložbu na festivalu Rovinj Photodays 2017. i prateću publikaciju te nagradu supokrovitelja, tvrtke Maistre: petodnevni boravak u Hotelu Lone u Rovinju.

[/show_more]

Izložba će biti otvorena do 13.11.2016.