Otvorena izložba „Rusija: Život, mjesta, trenuci“

Za brojnu publiku i uzvanike organiziran je atraktivan program uz protokol svečanog otvorenja izložbe.

U prigodi otvorenja izložbe „Rusija: Život, mjesta, trenuci“ brojnoj nazočnoj publici, uzvanicima i predstavnicima medijau Muzeju za umjetnost i obrt obratili su se MIROSLAV GAŠPAROVIĆ, ravnatelj Muzej za umjetnost i obrt, VESNA KUSIN, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba, ANVAR AZIMOV, veleposlanik Ruske Federacije u RH, MARIO HENJAK, član Uprave „Sberbank d.d.“ Hrvatska, pokrovitelja izložbe, a JEVGENIJ ABOV, predstavnik izdavača weba i tiskovnog priloga Russia Beyond The Headlines, inicijatora i organizatora ovog kulturološkog projekta proglasio je izložbu otvorenom.

Podsjećamo, Russia Beyond The Headlines na hrvatskom jeziku dio je višejezičnog informacijskog projekta koji je izvor vijesti, komentara, mišljenja i analiza o svim pitanjima političkog, ekonomskog, znanstvenog, kulturnog i sportskog života u Rusiji. U svojim tiskanim izdanjima (prilozima) te na web stranici hr.rbth.com oslanja se na profesionalne, neovisne ruske i strane novinare. RBTH objavljuje široki spektar stručnih komentara o Rusiji u kontekstu međunarodnih odnosa i o događajima u Rusiji. Priloge Russia Beyond The Headlines financira Rossijskaja gazeta, izdanje Vlade Ruske Federacije i jedan od vodećih ruskih medija. Tijekom posljednjih nekoliko godina takvi prilozi izlaze u 27 vodećih svjetskih novina – The Washington Post, The Daily Telegraph, Le Figaro, La Republica itd. – u 21 državi svijeta na 14 jezika. Odnedavno informacije o Rusiji iz prve ruke mogu dobiti i čitatelji Večernjeg lista. Tim hrvatskog ureda Russia Beyond The Headlines prikupio je petstotinjak radova suvremenih ruskih i inozemnih ljubitelja fotografije, od fotoamatera do profesionalnih fotografa, koji su svojim radovima odlučili prikazati svoje viđenje Rusije.

Tijekom programa u povodu otvorenja izložbe nastupile su članice zbora Rjabinuška: Olena Grjazeva-Ciglenjak, voditeljica zbora, solistica Nelea Mišić, Jana Pešić, OksanaPeić, Ekaterina Marinić, Lidija Karić, Marina Dragosavac, Irina Adžaga, Ekaterina Puškarić, Vera Imamović, Alia Biščan i Alla Strineka. Otpjevale su skladbe Gljažu v ozerasinije, Umivaet krasno solniško, Konj i Sapožki russkie. Aljoša Reljić i Diana Šinjori, izveli su rusko ciganski mix (Mykuskom iz odnoy vdruguyu).

Za prigodno kušanje ruskih delicija pobrinula se Ruska kuća, Zagreb (Parisienne).

U Muzeju za umjetnost i obrt, na izložbi „Rusija: Život, mjesta, trenuci“, predstavljen je odabir 30 ponajboljih fotografija koje će publika moći razgledati.

 

 

22/09/2016