Otvorena izložba „Bachrach & Krištofić = Dizajn & Fotografija“

Iznimnu pozornost publike pobudilo je otvorenje izložbe dizajnersko-fotografskog para Sanje Bachrach i Marija Krištofića u Muzeju za umjetnost i obrt. Prikazan je presjek njihovog dugogodišnjeg djelovanja, tijekom kojega su iskušavali uloge autora, konceptora, organizatora ili kustosa izražavajući se u raznim žanrovima vizualne umjetnosti i kulturnih industrija.

Miroslav Gašparović, ravnatelj MUO obraćajući se publici i uzvanicima nije propustio naglasiti okolnost da su sastavnice ove atraktivne, posebne izložbe i prikazi uspješne suradnje MUO i autorskog para Sanje Bachrach i Marija Krištofića. Tijekom 35 godina njihova zajedničkog života i rada sve se mijenjalo, od kulture, stilova života do politike, a ostala je ista samo njihova kreativnost.

Jasmina Fučkan, kustosica izložbe ukratko je naznačila odrednice izložbenog projekta; odabir fotografija, omota za nosače zvuka u produkciji Jugotona i Croatia Recordsa, plakata i knjiga, kataloga i fanzina, prikaze razrade vizualnih identiteta za različite kulturne projekte, poput izložbi i kazališnih predstavate radne materijale o realiziranim autorskim umjetničkim projektima. U svemu navedenom razvidan je rukopis koji Sanju Bachrach i Marija Krištofića svrstava u klasike hrvatskog grafičkog dizajna. Polazište za koncepciju izložbe bio je esej Dejana Kršić, ujedno glavni tekst u katalogu izložbe.

Sanja Bachrach Krištofić zahvalila je brojnim suradnicima na uspješnoj realizaciji izložbenog postava i kataloga te pokroviteljima i sponzorima, a to su IGEPAgroup, Grad Zagreb i Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport, Ministarstvo kulture RH, Croatia Records i medijski pokrovitelj Hanzamedia / Jutarnji list. Šarmantno je pripomenula, kao dizajnersko-fotografski autorski par, odabirući tim koji će brinuti o realizaciji ove izložbe, imali su na umu vlastito iskustvo – najlakše je raditi izložbe o mrtvim autorima, na primjer „Arhitekt Herman Bollé – graditelj hrvatske metropole“ (MUO, 2015.) ili „Figura i ornament / Barok – Johannes Komersteiner i njegov krug“ (2016., MUO i Narodna galerija Ljubljana) – oni se ne mogu žaliti. Time je elegantno izbjegnuta mogućnost da se kao autori ove izložbe – sami sebi žale.

Vesna Kusin, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba istaknula je kreativni kontinuitet stvaralaštva para Sanje Bachrach i Marija Krištofića koji je rezultirao prepoznatljivošću njihova rada i prihvaćenošću od strane poslovnih partnera i publike. Krajnji profesionalizam nikad nije sputao njihovu kreativnost. Da vrijeme, rok za dovršenja posla za njih nikad nije bio problem ilustrirala je primjerom iz vremena zajedničke suradnje kad je kao ravnateljica Galerije Klovićevi dvori s dizajnersko-fotografskog parom surađivala na realizaciji izložbe Darka Glavana o stvaralaštvu Milana Trenca. Proglasivši izložbu otvorenom pozvala je brojne nazočne da još jednom prođu putem zvanim Bachrach i Krištofić..