Stoljeće ručnog sata u Muzeju Slavonije, Osijek

14.4. – 14.10.2016. u Muzeju Slavonije, Osijek
Stoljeće ručnog sata – Ručni satovi iz zbirke Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu.
Autorica izložbe je dr.sc. Vesna Lovrić Plantić, voditeljice Zbirke satova MUO.

Na izložbi će biti prikazana 182 ručna sata iz fundusa muzeja nastala u razdoblju od 1914. do danas. Osim satova izložit će se  i reklame, ilustracije te “eksplozije” različitih tipova satnog mehanizma koje je izradio urar Ivan Puzak. U okviru izložbe prikazat će se film o proizvodnji ručnog sata od prvog idejnog rješenja do gotovog proizvoda.

Izuzetno zanimanje posjetitelja zasigurno će izazvati interaktivna kompjuterska aplikacija – posjetitelji će moći pokušati sastaviti satni mehanizam od dijelova i to ispravnim redoslijedom. Uz svaki je dio naveden i njegov naziv.

Autorice aplikacije su Petra Milovac, Jelena Markić Glavaš i Nataša Cvrlje.
Na zidovima će biti  foto povećanja i uvodne legende za pojedine cjeline.
Izložba je koncipirana u nekoliko cjelina:
Prva cjelina posvećena je početku masovne izrade ručnih satova u I. svjetskom ratu (uz satove iz vremena izrađeno je veliko foto povećanje na kojem se vide vojnici s ručnim satom), potom  slijedi tema razvoja muških satova s naglaskom na inovativne modele te na satove koji su bili popularni u našoj sredini (Darwil, Doxa, Omikron, Omega). Izložit će se, potom,  kvarcni satovi, satovi s posebnom namjenom (kronografi, budilice, satovi za ronioce), satovi s digitalnim pokazivanjem vremena i satovi “iza željezne zavjese” (satovi sovjetske proizvodnje). Iduću cjelinu čine Akteo satovi kao primjer osmišljenog dizajnerskog koncepta. Swatch satovi koji su odigrali značajnu ulogu u spasu švicarske urarske industrije prikazat će se na vremenskoj lenti koja počinje 1983. godinom kada su izrađeni prvi primjerci. Zasebni dio posvećen je satovima za dame. Tu će se uz izložene satove na zidovima aplicirati foto povećanja iz istodobnih modnih časopisa tako da su satovi stavljeni u kontekst mode.

Autorice postava: Koraljka Vlajo i Iva Čukman.
Uz izložbu je tiskan katalog Stoljeće ručnog sata s ekstenzivnim sažetkom na engleskom jeziku, te deplijani na hrvatskom i engleskom jeziku.

Oblikovanje svih materijala o izložbi: Bachrach & Krištofić. Fotograf: Vedran Benović.
Izložba je premijerno održana u Muzeju za umjetnost i obrt od 11. lipnja do 17. kolovoza 2014., a u proljeće 2015. izložba je prikazana i riječkoj publici u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja.

Izložba u Muzeju Slavonije, Osijek ostaje otvorena do 14. listopada 2016.