Komersteiner iz MUO u Narodnoj galeriji Ljubljana

15.6. – 25.9.2016.

Tri desetljeća duga suradnja zagrebačkog Muzeja za umjetnost i obrt i Narodne galerije Ljubljana nastavlja se gostovanjem izložbe „Figura i ornament / Barok – Johannes Komersteiner i njegov krug“ u Ljubljani nakon veoma uspješnog postava u Zagrebu. Slovenska publika moći će izložbu razgledati do 25. rujna 2016.
Uz nazočnost brojne publike i uzvanika u Narodnoj galeriji Ljubljana izložbu je 15. lipnja proglasio otvorenom Anton Peršak, ministar kulture Republike Slovenije. Izložbu su predstavili direktorica Narodne galerije dr. Barbara Jaki, ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt Miroslav Gašparović, autorica izložbe dr.sc. Nela Tarbuk i Vesna Kusin, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba.
Po brojnosti sačuvanih djela i kvaliteti oblikovanja, kipar i stolar  Johannes Komersteiner zauzima vodeće mjesto na baroknoj kiparskoj ljestvici i smatra se rodonačelnikom baroknog stila u sjevernoj Hrvatskoj. Vjerojatno rodom iz Sankt Johanna kraj Kitzbühela u sjevernom Tirolu, Komersteiner se u Ljubljani pojavljuje od 1673. godine kada ondje zasniva obitelj. Osim djelomično sačuvanih i arhivski potvrđenih djela za Herkulovu i Neptunovu fontanu, u Ljubljani nažalost ne postoje drugi radovi koji bi se mogli povezati s Komersteinerom. U Zagrebu se majstor pojavljuje 1670-ih i 1680-ih godina u važnim narudžbama za izradu kipova i oltara u tada isusovačkoj crkvi Sv. Katarine i ugovorom potvrđenim narudžbama za oltare u katedrali zbog kojih se naposljetku i trajno preselio u Zagreb.