Veličanstveni Vranyczanyjevi

Izložba “Veličanstveni Vranyczanyjevi – umjetnički, povijesni i politički okvir života jedne plemićke obitelji”, otvorena u prepunom Muzeju za umjetnost i obrt, sveobuhvatni je prikaz duge povijesti obitelji koja nije imala samo gospodarsku i političku ulogu, već je svojim donacijama uvelike doprinijela razvoju hrvatske kulture i umjetnosti.

Uz brojne uzvanike iz kulturnog i političkog života, na izložbi su bili potomci obitelji Vranyczany, kojima je autorica koncepcije izložbe Marina Bagarić posebno zahvalila.

“Otkrivali su nam svoje arhive, obiteljske albume i tajne, što je bilo iznimno važno za reksonstrukciju priče te posuđivali umjetnine od kojih se mnoge, sada u punom sjaju, mogu vidjeti prvi put”, rekla je Bagarić.

Objasnila je kako je naslov, s obzirom na filmičnu povijest i biografiju obitelji, bio nadahnut naslovom filmske sage Orsona Wellesa “Veličanstveni Ambersonovi”. “Taj zvonki pridjev obitelj  Vranyczany apsolutno zaslužuje”, napomenula je.

Plemićka obitelj Vranyczany-Dobrinović je bila protagonistom najuzbudljivijih događaja u hrvatskoj povijesti, od selidbe pred Turcima u 15. stoljeću, sukoba s Francuzima u Dalmaciji na početku 19. stoljeća, preko istaknute uloge u ilirskom pokretu, gospodarskih pothvata do  veze s Habsburgovcima i diplomaciji.

S druge strane, utemeljili su Narodnu (Ilirsku) čitaonicu, financijski poduprijeli osnutak Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti te transformaciju dotad germanofilskoga zagrebačkoga kazališta u hrvatsku nacionalnu instituciju, stipendirali slikara Vjekoslava Karasa u Italiji.

“Obitelj je bila samosvjesna i ispred svog vremena, a stjecanje materijalnog dobra nije ih spriječilo u stjecanju duhovnog i simboličkog bogatstva, što se vidi na izložbi”, ustvrdila je Bagarić, dodavši da “u retrospektivi njihovi životi pokazuju kako biti bolji čovjek”.

Miroslav Gašparović, ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt, rekao je kako, kad se gleda nekoliko stoljeća unatrag, nema područja na kojemu se ne može naići na nekoga iz te obitelji, od graditeljstva do umjetnosti. “Bili su gospodarstvenici, ali i svjesni onoga što se danas zove društvena odgovornost, nisu se samo htjeli pokazati kao veliki, moćni i sjajni, nego su pomagali užoj i široj društvenoj zajednici”, naglasio je.

S obzirom na veliki broj okupljenih na otvorenju, zamjenica ministra kulture RH Ana Lederer,  ustvrdila je da je riječ o “kulturnom događaju sezone”.  Doprinos Vranyczanyjevih je gotovo nemjerljiv, a izložba otkriva poznate i nepoznate detalje iz duge povijesti te velike hrvatske plemiće obitelji, napomenula je.

Stipe Botica, potpredsjednik Matice hrvatske, rekao je kako se ta institucija odazvala pozivu za suradnju na izložbi zbog niza članova obitelji koji su bili značajni za Maticu, od njih petorice koji su donirali sredstva za njezino utemeljenje do predsjednika Matice hrvatske Ambroz ml., koji ju je vodio od 1851. do 1858. “u ružna vremena Bachova apsolutizma”, znajući kako “čuvati i štititi hrvatske hrvatske interese”.

Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba zahvalio je slijednicima i članovima obitelji Vranyczany-Dobrinović na doprinosu razvoju Hrvatske, susretljivosti u realizaciji izložbe i nazočnosti otvorenju te izrazio osjećaj ponosa što odaziv publike svjedoči o građanstvu koje je sastavnica kulturne metropole. Izložbu je proglasio otvorenom, a Marina Bagarić, autorica koncepcije izložbe i Miroslav Gašparović, ravnatelj MUO proveli su uzvanike kroz izložbeni postav.

Podsjetimo, potomci obitelji Vranyczany-Dobrinović i dalje su prisutni u društvenom i kulturnom životu Hrvatske, Janko Vranyczany–Dobrinović je bio ministar u prvoj Vladi Hrvatske i diplomat, dok su praunuke Ljudevita Vranyczanyja, kiparica Renata Vranyczany Azinović i slikarica Marijana Muljević, aktivne na  likovnoj sceni.

Izložba je organizirana pod pokroviteljstvom Predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, uz financijsku potporu Grada Zagreba  i Gradskog Ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba, Ministarstva kultrure RH, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i u suradnji s nizom stručnjaka vodećih hrvatskih muzeja, kulturnih institucija i sa Sveučilišta u Zagrebu i Zadru.

Bit će otvorena do 21. kolovoza, do kada će se održavati i bogati popratni program – kreativne radionice, vodstva za građanstvo i predavanja autora pojedinih dionica na izložbi.

(Hina)

U PRIGODI OTVORENJA IZLOŽBE ISTAKNUTE SU ZAHVALE 
brojnim posuditeljima, autorima i suradnicima na projektu
zahvala pokroviteljima i sponzorima
medijskom pokrovitelju Jutarnjem listu
tvrtki Heiniken Hrvatska d.o.o.
Turističkoj zajednici Grada Zagreba
Overseas Expressu
IGEPA-i
Croatia osiguranju
časopisu Zagreb, moj grad i
Ars Kopiji. 

ISTAKNUTE SU OBAVIJESTI
– uz izložbu će biti organizirana vodstva, kreativne radionice i bogata ponuda suvenira u Museum Shopu MUO

ponuda prigodnih menua u Restoranu Muzej , inspiriranih izložbom; posluživat će sepivo Karlovačko Royal 1854. i torta slastičarne AMELIE

– bit će organizirana Obiteljska nedjelja; obiteljske ulaznice s uključenim ručkom u Restoranu Muzej, a za djecu kreativne radionica na temu „Veličanstvenih Vranyczanyjevih“

– popratni oblici suradnje s Turističkim zajednicama Oroslavje, Karlovac, Severein na Kupi, Bedekovčina, Sv. Križ Začretje te Županijom Krapinsko- zagorskom

Snimka uz naslov: Brojna publika, uzvanici i predstavnici medija u prigodi otvorenja izložbe „Veličanstveni Vranyczanyjev“ u Muzeju za umjetnost i obrt