Izložba Srećka Budeka

Muzej za umjetnost i obrt
ima čast pozvati Vas na
otvorenje izložbe
Srećko Budek: Fotografske interpretacije baštinskih predmeta
u srijedu, 6. travnja 2016., u 19 sati.

Izložba ostaje otvorena do 30. travnja 2016.

O izložbi

Srećko Budek : Fotografske interpretacije baštinskih predmeta

Već dvadeset godina, od 1996., Srećko Budek je fotograf Muzeja za umjetnost i obrt. Samozatajno snima za potrebe muzejske dokumentacije, izložbi i muzejskih publikacija, te (danas nezaobilaznih) sveprisutnih projekata digitalizacije kulturne baštine. U proteklom vremenu Srećko je ostvario opus od više tisuća fotografija – crno-bijelih i u boji, analognih i digitalnih, i iskazao autorsku osobnost u obradi zahtjevne teme fotografskog dokumentiranja  umjetničke baštine.

Neizostavno, uvrstio se Srećko među vrsne fotografe, amatere i profesionalce, koji su kroz povijest  bilježili bogatstvo i brojnost predmeta iz muzejskih zbirki. U Muzeju za umjetnost i obrt planirali smo postavljanje Srećkove retrospektivne izložbe, sagledavanje i vrjednovanje njegova stvaralaštva u kontekstu povijesti fotografskog dokumentiranja umjetničke baštine.

U ostvarenju ove nakane privremeno nas je osujetio sâm Srećko. Zastali smo pred dvadeset fotografija s prikazom drvenih svetačkih glava, nastalih tijekom pripreme velebne izložbe Figura i ornament: Barok – Johannes Komersteiner i njegov krug, autorice – naše kolegice – dr. sc. Nele Tarbuk, i odlučili se za postav još jedne samostalne izložbe Srećka Budeka.

Kada sam prije desetak godina pisala predgovor za njegovu izložbu fotografija na temu interpretacije secesijskih predmeta, naslovila sam ga Otkrivanje potankosti. I danas, na fotografijama svetačkih glava izdvojenih iz figura tijela, bez pripadajućih ikonografskih atributa, oltarnih okruženja i crkvenog prostora, Srećko ponovno otkriva potankosti. One su u funkciji autorske interpretacije muzejskih i umjetničkih predmeta. Poput glava s dekapiteliziranih antičkih spomenika, pomno čuvanih u brojnim svjetskim  muzejima, i svetačke glave na Srećkovim fotografijama započinju novi život, otvaraju nova pitanja, daju nove, drugačije odgovore. Utopljeni u crninama fotografskih pozadina, postaju izjednačeni u svojim posebnostima i postaju podloga za uspostavu novog dramaturškog zapleta, novog autorskog viđenja stvarnosti – one autorske stvarnosti koja je uvijek u koliziji s općim, a u suglasju s posebnim, novim, dodanim vrijednostima.

Otkrivanje novih vrijednosti, drugačije sagledavanje i predstavljanje već viđenog i poznatog, pokretačka je snaga Srećkovog fotografskog stvaralaštva. To je ona snaga koja i fotografskom dokumentiranju, prividno objektivnom i neutralnom, osigurava autorski legalitet.

Još jednom, Srećko Budek potvrdio je neupitnost autorskog izražavanja i dodatno nas obvezao na pripremu za realizaciju njegove retrospektivne izložbe.

U Zagrebu, na Cvjetnicu 2016.

Dubravka Osrečki Jakelić
voditeljica Zbirke novije fotografije Muzeja za umjetnost i obrt