ARTea – set za čajanku!

Ovaj mjesec posvetili smo Zbirci keramike.

Keramika (grč. lončarska vještina) je skupni naziv za proizvode izrađene od gline, kaolina i vode te zatim otvrdnute pečenjem.

Proizvode dijelimo na: grubu keramiku (opeke, crjepovi i drugi građevinski materijal) i finu keramiku: majolika ili fajansa, kamenina, kamenjača i porculan (proizvode čiste i primijenjene umjetnosti koje razlikujemo prema sastavu i kvaliteti gline, načinu obrade i stupnju pečenja).

Keramički predmeti oblikuju se građenjem od glinenih valjušaka, modeliranjem, izvlačenjem na lončarskom kolu te utiskivanjem ili lijevanjem u kalupe, a peku se u zatvorenim pećima na visokim temperaturama.

Zbirka keramike MUO obuhvaća europsku keramičku proizvodnju u kontinuitetu od šest stoljeća, od 15. do 21. stoljeća i to majoliku, fajansu, kameninu i kamenjaču te porculan.

Inspirirani keramičkim predmetima iz Zbirke keramike, ali i nekoliko njih iz Podzbirke igračaka, izradite set za čajanku za vaše lutke, plišance ili igru s prijateljima!

Bit će vam potrebni: masa za modeliranje (glina, glinamol, fimo masa ili slično).

Oblikujte šalice, tanjuriće, vrčić i čajnik. Možete napraviti i dugačke „zmijice“ i zamotati ih u željene oblike. Na kraju dodajte ručkice, pustite da se posuše i čajanka može početi!

Pedagoški odjel MUO