Arhiva događanja

Livestream radionice Lajkaš GLAMove?

U okviru projekta The GLAMers MUO će održati radionicu za učenike XVI. gimnazije na kojoj ćemo kroz oluju mozgova saznati što mladi očekuju i žele od kulturnih ustanova s naglaskom na potencijal digitalnih sadržaja. Učenici će potom uz vodstvo razgledati interaktivnu izložbu „Videoigranje s umjetnošću“ u Tehničkom muzeju Nikola Tesla, koji je ujedno i pridruženi partner na projektu. Cijeli program prenosit ćemo uživo putem platforme Zoom – pratite nas za više informacija!

Konferencija Kultura različitosti

MUO sudjeluje na ovogodišnjoj Konferenciji Kultura različitosti u organizaciji Tiflološkog muzeja. Kulturne institucije širom svijeta bile su primorane zatvoriti svoja vrata 2020. godine. Širenje bolesti COVID-19 posebno je pogodilo muzejski sektor. No kriza je također institucijama dala priliku da smišljaju nova, kreativna rješenja kako bi i dalje privlačile novu publiku i održale odnos sa širokim krugom postojećih posjetitelja/pratitelja. Nastale promjene, stvorile su novo komunikacijsko okruženje u kojem slika, riječ i zvuk putem digitalnog pristupa nude mogućnosti za nova otvaranja kulturnih ustanova prema svim svojim korisnicima, posebno prema potrebama podzastupljenih i ranjivih skupina.

MUO će na konferenciji sudjelovati s poster izlaganjem Muzej na pladnju u sklopu kojeg će predstaviti politiku virtualnog otvaranja svojih vrata i prozora.

WEBINAR

Pozivamo vas na sudjelovanje u webinaru na temu „Mladi, kulturne institucije i digitalni sadržaji“ koji će se održati u četvrtak, 2. lipnja 2022. u 18 sati putem Zoom platforme.

Webinar organizira Pedagoški odjel Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu, u okviru EU projekta The GLAMers u kojem sudjeluje kao partner, u suradnji s Klubom mladih MSU.

Registrirajte se besplatno putem poveznice ovdje.


MUO na Festivalu znanosti 2022.!

Festival znanosti, ispunjen s pregršt znanstvenih pokusa, radionica, predavanja, izložbi, vježbi, prezentacija održat će se od 2. do 7. svibnja. Ovogodišnja tema Festivala je ŽIVOT, a znanstvenici, nastavnici, studenti su pripremili više od 150 aktivnosti za sve uzraste, od vrtićke djece i učenika osnovnih i srednjih škola do opće populacije.

MUO je pripremio radionicu Pojačaj zvuk!

koja će se održati u utorak, 3. svibnja, od 13:30 do 15:30 sati u Tehničkom muzeju Nikola Tesla.

Prije 145 godina Thomas Alva Edison napravio je prvi fonograf te prvi put u povijesti snimio i reproducirao zvuk! Fonograf je uređaj za snimanje zvuka na valjak i njegovu reprodukciju s valjka. Fonografi su bili u uporabi 50-ak godina, a potisnuo ih je gramofon s praktičnijom gramofonskom pločom. U fundusu Muzeja za umjetnost i obrt, u Zbirci glazbenih instrumenata sačuvano je nekoliko primjeraka fonografa. Na radionici će se sudionici upoznati s izumom fonografa, te nakon toga, po principu „uradi sam“, izraditi zvučnik za svoj mobitel, od svima lako dostupnih materijala.

Raspored cijelog Festivala znanosti pogledajte ovdje.

Festival znanosti je manifestacija koja se u Hrvatskoj kontinuirano organizira od 2003. godine s ciljem približavanja znanosti javnosti kroz informiranje o aktivnostima i rezultatima na području znanosti, poboljšavanje javne percepcije znanstvenika, te motiviranje mladih ljudi za istraživanje i stjecanje novih znanja. Rađamo se znatiželjni, kao mala djeca se pitamo zašto je nebo plavo, a trava zelena, a kad odrastemo postajemo produktivni članovi zajednica. Čežnja za dodatnim znanjem i poticanje urođene znatiželje u svim dobima života je vrijedan cilj za koji se Festival znanosti zalaže. Organizatori Festivala znanosti su Sveučilišta u Splitu, Zagrebu, Rijeci, Zadru i Osijeku u suradnji s Tehničkim muzejom Nikola Tesla i British Councilom, a pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja.


27. Edukativna muzejska akcija – EMA

19. 04. – 1. 06. 2022.

Tema: PLES

TKO? Muzej za umjetnost i obrt (MUO) i Tehnički muzej Nikola Tesla (TMNT) u suradnji!

ŠTO? Program inspiriran plesom pčela!

GDJE? U Tehničkom muzeju Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb

KADA? Za vrijeme proljetnih praznika od 19. – 23. travnja 2022., 10 – 12 sati

ŠTO VAS OČEKUJE?

Program MUO i program TMNT-a inspirirani plesom! Za velike i male!

PROGRAM MUO:

  • EDUKATIVNA IZLOŽBA Ples pčela – odraz na umjetnička djela / 19. 4. – 1. 6. 2022./ u prostoru stalnog postava TMNT-a

Znate li da pčele svoje plesne pokrete koriste kao komunikacijski alat? Jeste li znali da su neki muzejski predmeti načinjeni od pčelinjeg voska? Koji su to predmeti i kako oni komuniciraju s publikom saznajte na edukativnoj izložbi!

  • LIKOVNE / KREATIVNE RADIONICE / 21. i 22. travnja 2022., 10 – 12 sati/ na otvorenom u dvorištu Tehničkog muzeja Nikola Tesla

Zabavite se s nama izrađujući pčele od žice i različitih materijala koje će „zaplesati“ u formi mobila!

PROGRAM TMTN:

  • Tijelo u pokretu: tehnika plesa.

Raspored programa TMNT-a potražite na mrežnim stranicama: https://tmnt.hr/hr-hr/edukacija

Družite se s nama tijekom proljetnih praznika!


Prijava nije potrebna! Doći i ostati može se po želji unutar dva sata trajanja radionice.

Radionice su namijenjene svim uzrastima.

Radionice su besplatne uz kupljenu ulaznicu za stalni postav Muzeja, u iznosu od 25 kuna (za djecu do 7 godina starosti posjet zbirkama je besplatan).

Kontakt za TMNT: Katarina Ivanišin Kardum, katarina.ivanisin.kardum@tmnt.hr, 014881643

Kontakt za MUO: edukacija@muo.hr

Bzzzz, vidimo se!


Na igranju kod susjeda: izložba radova s kreativne radionice

U studenom prošle godine svaki vikend smo „visili“ kod susjeda u Etnografskom muzeju na igranju! Na izložbi radova pogledajte čime smo se bavili.

U sklopu izložbenog projekta Etnografskog muzeja Igračke – djetinjstvo zauvijek MUO je od 4. do 28. studenog 2021. godine gostovao s izložbom Tragovi romantičnog djetinjstva – Igračke iz fundusa Muzeja za umjetnost i obrt. Izložene igračke većinom su potjecale iz 19. i prve polovine 20. stoljeća te su pokazivale odgovarajuću modu i društveni trend – lutke su bile odjevene po posljednjoj modi, poput mondenih dama, ili pak poput djevojčica, a ponekad u narodne nošnje. Izložena je bila i raskošna kuća za lutke u obliku potpuno opremljene dvokatne palače, te mnoštvo minijaturnog namještaja za lutkine sobe koje tek treba izmaštati.

Za vrijeme trajanja gostujuće izložbe MUO, u prostoru EMZ-a Pedagoški odjel MUO održao je popratne kreativne radionice za građanstvo u osam subotnjih termina, na dvije teme.

Na radionici Sobice i kućice, koristeći razne materijale, izrađivali smo minijaturni namještaj i ostale kućanske predmete, njima opremali sobe, a od soba gradili čitave kućice!

Na radionici Obuci svoju lutku polaznici su imali priliku osmisliti, dizajnirati i realizirati odjeću za svoje lutkice! Inspiraciju smo potražili u povijesnoj odjeći, suvremenoj odjeći, ali i odjeći iz mašte. Modne kreacije predstavljamo putem fotografija, jer se maleni posjetitelji nisu mogli odvojiti od njih.

Interes za obje radionice bio je izuzetno velik i svih osam termina brzo se popunilo, stoga smo, za sve koji se nisu uspjeli prijaviti, radionice prenijeli i u online format – potražite ih na mrežnim stranicama i društvenim mrežama MUO!

Otvorenje izložbe održat će se u subotu, 12. ožujka u 12 sati u Etnografskom muzeju (Trg Mažuranića 14, Zagreb), a razgledati se može do 27. ožujka 2022. godine.

IMPRESSUM:

Organizator izložbe: Muzej za umjetnost i obrt, Trg Republike Hrvatske 10, Zagreb

Ravnatelj: Miroslav Gašparović

Likovni postav: Iva Novak, Vedrana Ceranja, Marta Kuliš Aralica

Tehnički postav: Davor Valdec, Dražen Kordej

Marketing i PR MUO: Andrea Gerenčer, Marijana Paula Ferenčić, Mihaela Cik

Radionicu osmislila: Iva Novak, voditeljica Pedagoškog odjela MUO

Voditeljice radionice: Vedrana Ceranja, Marta Kuliš Aralica, Iva Novak

Asistencija na radionicama: Petra Galović, Petra Štefičar, Karla Somek

Suradnja: Željka Jelavić, Silvia Vrsalović, EMZ


Webinar „Hands on aktivnosti za mlade putem digitalnih platformi“

Sa zadovoljstvom Vas pozivamo na sudjelovanje u webinaru na temu „Hands on aktivnosti za mlade putem digitalnih platformi“ koji će se održati u ponedjeljak, 28. veljače 2022. u 13 sati putem Zoom platforme.

Webinar organizira Pedagoški odjel Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu, u okviru EU projekta The GLAMers u kojem sudjeluje kao partner.

Registrirajte se besplatno putem sljedeće poveznice, do 27. veljače: https://forms.gle/pYCTQDHpMPPMkGvn8

The GLAMers project is co-funded by the Erasmus+ Programme of the European Union.