Adriatic Ceramic System

U sklopu programa Europske unije Interreg III – Jadranska prekogranična suradnja – Adriatic Ceramic System Muzej za umjetnost i obrt od 2006. godine surađuje s Međunarodnim muzejom za keramiku u Faenzi (MIC). Muzej u Faenzi voditelj je projekta u kojem sudjeluju i Muzej u Grottagliama (Puglia), Sveučilište Ca’ Foscari u Veneciji, Universita degli studi di Ferrara, IBACN Emilia Romagna, Muzej primenjene umetnosti u Beogradu i Akademija likovne umjetnosti u Tirani.

Glavni cilj projekta je formiranje baze podataka u koju bi bio uvršten izbor reprezentativnih keramičkih predmeta proizvedenih na obje obale Jadrana. Iz zbirke keramike Muzeja za umjetnost i obrt odabrano je za zajedničku bazu ukupno 200 predmeta koji su proizvedeni u istočnim talijanskim provincijama te predmeti nastali u Hrvatskoj (od proizvoda domaćih manufaktura s kraja 18. stoljeća do suvremene hrvatske keramike). Ciljevi projekta su i uspostavljanje suradnje između restauratorskih odjela institucija uključenih u projekt, formiranje baze podataka o knjižnicama u kojima se čuva građa posvećena keramici, razmjena iskustava o zaštiti keramike na otvorenom (keramička skulptura na otvorenom i arhitektonska keramika).

Uz projekt je planirana i putujuća izložba na kojoj će biti predstavljeni rezultati rada na projektu i po deset predmeta iz fundusa četiriju muzeja uključenih u projekt (Faenza, Grottaglie, Zagreb, Beograd). Izložba se otvara u prosincu 2007. godine u Međunarodnom muzeju za keramiku u Faenzi, a u Zagreb stiže u travnju 2008. godine. Izložbu će pratiti i katalog s tekstovima o povijesti keramike u zemljama-partnerima, deplijan i DVD.

Na projektu su sudjelovali:

  • Marina Bagarić, voditeljica zbirke keramike MUO
  • Andrea Klobučar, voditeljica Odjela dokumentacije MUO
  • Zoran Svrtan, voditelj Informatičke službe MUO
  • Srećko Budek i Vedran Benović, muzejski fotografi
  • Lada Bikić i Biserka Ferčec, administracija projekta