1, 2, 3 uhvaćen/a si! 📷

Što je fotografija? Oko jednoga ćemo se sigurno složiti, a to je da fotografija predstavlja nekoga ili nešto uhvaćeno u trenutku, te je kao takav, izum fotografije oslobodio slikarstvo od kopiranja stvarnosti i preuzeo portretiranje, bilježenja povijesnih događaja, ali i pridonio razvoju modernizma.

”Skok grofa Stjepana Erdödya”, albuminska fotografija

Prikazana fotografija koju ste, sigurni smo, pronašli u našem ovotjednom Find Art zadatku, prikazuje bočni preskok klupe čovjeka u odijelu sa šeširom na glavi, ali po čemu je posebna? Odgovor glasi, u bilježenju zaustavljenog pokreta koji je upravo na ovoj fotografiji jedan od prvih primjera tzv. moment fotografije u Hrvatskoj, te spada među najranije ovakve fotografije u svijetu.

Autor je Karlo Drašković, nećak Stjepana Erdödya s fotografije, koji se bavio fotografijom u vrijeme koje zovemo moderna umjetnost, a to je 20. stoljeće, kada su umjetnici počeli istraživati mogućnosti i granice novih načina oblikovanja i kada se velikom brzinom smijenjuju i preklapaju umjetnički pravci i pokreti. Fotografija je nastala ispred dvora u Novom Marofu 1894. godine, a nalazi se u fundusu Muzeja za umjetnost i obrt.

Naš današnji kreativni zadatak je mobitelom ili fotoaparatom stvoriti vlastitu fotografiju zaustavljenog pokreta, odnosno moment fotografiju. To može biti trenutak kada i sami preskačete neku prepreku ili npr. ulijevate mlijeko u šalicu ili nešto sasvim treće, ali uhvaćeno u trenutku. Prepustite se mašti!

Veselimo se vašim radovima koje nam možete poslati na e-mail: edukacija@muo.hr

#MakeArtAtHome

#MuoEducation

#MuoKids